Bilgilendirme Yazıları

Motivasyon mektubu nasıl olmalı?

   Bir çok arkadaşımız erasmus+ kapsamındaki projelere basvururken maalesef motivasyon mektubu kısmında eleniyor. Kendilerine göre kusursuz motivasyon mektubu yazdığını düşünen arkadaşlarımızın motivasyon mektuplarını incelediğimizde bir çok yanlışla karşılaşıyoruz. 

   Peki motivasyon mektubu nasıl olmalı. Öncelikle İnternetten motivasyon mektubu örneklerine bakıp ona göre birsey yazmayın. Çünkü ister istemez esinlenip ona göre şekillendirmeye çalışıyorsunuz. Bu gözlemledigimiz en sık yanlışlardan birisi. Motivasyon mektubu kesinlikle size özel, size ait, sizi anlatan birsey olmali.

   Gelelim bir motivasyon mektubunda olmazsa olmazlara ;

* Kendinizi tanıtın, kimsiniz ne yaparsınız, kaç yaşındasınız herhangi bir sivil toplumda Gönüllümusünüz vs 

* Neden başvurduğunuz projeyi istiyorsunuz, neden o projeye başvuru yaptınız. Projenin konusu ile bağlantılı olacak şekilde anlatın 

* Başvurduğunuz projeye ne katabilirsiniz?

* Peki proje size neler katabilir? 

* O kadar başvuru içinde neden seni seçmeleri gerek?

   Evet bunlar olmazsa olmazları. Tabi bunları yazarken olabildiğince kısa öz ve net anlatın. Unutmayın sayfa sayısının çok olması motivasyon mektubunun kaliteli yada güçlü olduğu anlamına gelmez. Aksine bir sayfayı geçen motivasyon mektupları dikkat dağıtıcıdir. 

   Motivasyon mektubunu muhakkak İngilizce yazmanız gerekir. Çok ileri seviyede ingilizceniz olmasa bile korkmayın. Tarzanca diye tabir ettiğimiz şekilde bile yazabiliyorsaniz siz yazın. Maksat karşı taraf okuduğunda ne demek istediğinizi anlasın. 

   Yine sık yapılan yanlışlardan birisi bu. A2 düzeyinde ingilizceniz var ama motivasyon mektubunu c1 düzeyinde bir arkadaşa yazdiriyorsunuz. Unutmadan bir şey daha. Her projeye ayrı motivasyon mektubu yazılmak zorunda. X kuruma yazdığınız bir mektubu 10 kuruma göndermeyin. Hele hele sayın x kurum diye başlayan mektubun o başlığını değiştirmeyip y kuruma gönderiyorsaniz kabul almayı beklemeyin. 

   Bu arada motivasyon mektubu illa kağıda belirli formatlarda yazılacak birsey değil. Kamera karşısında kendinizi rahat hissediyorsaniz geçin karısına kameranın yukarıda yazdığımız soruların cevabını verip 2 dakikalık bir kayıt yapın. 

 

   Bol projeli günler